sâmbătă, 25 martie 2017

Fântânile s-au întors acasă



Fântânile Olteniei, o expoziție fascinantă  dedicată fântânilor din mediul rural din Oltenia a fost prezentată publicului la sfârșitul anului 2016 la Muzeul Național al Țăranului Român din București. 

Mi-a plăcut conceptul și am încercat să aflu dacă va fi prezentată și craiovenilor. Așa i-am cunoscut pe Cristina Irian și pe Cristian Bassa, doi tineri din București care transmit prin intermediul acestui proiect povestea celor 40 de fântâni funcționale sau părăsite din județele Dolj și Mehedinți. 

Am aflat că fiecare fântână este unică și faptul că sunt fascinați de modul în care încorporează semnificaţii şi urme materiale odată cu utilizarea ei şi cu trecerea timpului. În proiect sunt incluse fântânile de sat și de hotar, multe sunt dezafectate sau într-un stadiu avansat de degradare.


Cristina mi-a spus că expoziția va fi găzduită și de Muzeul Olteniei, datorită colaborării și prieteniei cu echipa de specialiști a muzeului și mai ales pentru că din echipa lor face parte fotograful renumit din Craiova, Dorian Delureanu



Cum a început acest proiect? 
Au identificat locurile în care aceste fântâni există și fotografii au recuperat vizual imaginea acestora în stadiul în care ele se regăsesc astăzi pentru realizarea unei hărți a acestor locuri. 

În prezent povestea este găzduită de Muzeul Olteniei din Craiova. Fântânile au venit acasă, în capitala Olteniei. Am participat la lansarea expoziției în Cetatea Băniei și am stat de vorbă cu întreaga echipă despre locurile și oamenii pe care i-au cunoscut, poveștile despre modul în care se construiau fântânile și despre viitorul acestui proiect.
 

Din fântână se oglindește cerul, spune Cristina Irian. 

Pentru documentarea expoziției Fântânile Olteniei, au cercetat documente ale unor călători străini care au povestit despre Oltenia și au stat de vorbă cu cei care construiesc făntâni de zeci de ani. 
Fântânile sunt mijlocul de comunicare a omului cu timpul. Ne-au arătat în fotografiile expuse modul în care au evoluat materialele utilizate și mecanismele utilizate pentru scoaterea apei. 

Fântânile sunt așezate într-o zonă accesibilă a așezării rurale sau la răscruci de drumuri, ele funcționând pentru întreaga obște. În jurul lor s-au construit asezări permanente sau de transhumanță. 

Unele se identificau cu pământurile sau pădurile și numele proprietarilor lor de atunci. Interesant este faptul că urma fântânii, pentru cine o mai știe, poartă tot acel nume deși nu mai există nici proprietar și nici pădure pe acel loc.  Trebuie subliniat faptul că o fântână este de întâlnire sau de descântec sau are o altă funcție atâta timp cât funcția se păstrează. În mare parte ele au fost părăsite, dar nu în totalitate. Ele sunt construite de comunităţi pentru oameni şi animale care traversează aceste locuri. 





În Oltenia sunt consemnate mai multe roluri ritualice ale fântânii cum ar fi: fântână de pomană până la al şaptelea neam, cu cruci pe stâlpi, fântână de întâlnire, de nuntă, fântână de hotar, fântână ca loc de ritual de purificare şi ştergere a păcatelor, fântână de descântec.  

Fântânile de hotar se găsesc între drumuri mari comerciale, acolo unde se lucrau pământuri. Fotografiile color digital au fost realizate de Dorian Delureanu și fotografiile alb negru au fost realizate de Cristian Bassa. 



Anul acesta cercetările vor merge spre Olt, Gorj și Vâlcea. 

Ce m-a impresionat? Pasiunea echipei și cuvintele cu care a încheiat Cristina Irian: "Mi se pare interesantă această continuitate a monumentului fântâna de la sat la oraș. Oamenii au plecat la oraș, dar simt să ia cu ei, să aibă în preajmă simbloul fântânii și au la bloc fântâni artizanale, care nu mai au funcție utilitară și doar de rememorare, nostalgie, funcție estetică". 

Proiectul a fost sprijinit de SNSPA și Muzeul Național al Țăranului Român.

Voi urmări proiectul lor în continuare, mă bucur că ne-am întâlnit.

Foto: Viorel Pîrligras

miercuri, 15 martie 2017

Vinurile medaliate au sosit la Oltenia Wine Fair



Expoziția Națională de Vinuri Craiova ediția I, Oltenia Wine Fair se apropie. În foaierul elegant al Teatrului National Marin Sorescu se adună producători renumiți de vinuri. 

Vinuri medaliate, vinuri prezente în restaurantele din România și vinuri lansate în ultimul an se vor întâlni cu publicul în 17-18 martie 2017. Producătorii au ocazia să discute cu locuitorii din Cetatea Băniei și să ofere informații despre produsele lor. 
Degustări de vinuri românești și străine, spumante și distilate sunt organizate în cadrul Oltenia Wine Fair.



Îmi plac târgurile de vinuri pentru că au loc degustări, ai ocazia să descoperi mereu sortimente noi și să pui întrebări producătorilor sau echipei de vânzări.

 Îmi doresc să mă reîntâlnesc cu reprezentanții cramelor Vinarte, Avincis și Stațiunea Didactică Banu Mărăcine. 

Am vizitat multe crame împreună cu prietenii mei din Asociația Bloggerilor Olteni și îmi amintesc cu plăcere ziua minunată pe care am petrecut-o la crama Avincis, seara specială de la crama Banu Mărăcine, așezată într-un loc de poveste aflat la marginea Craiovei și discuțiile despre vinuri de la restaurantul Epoca, cu Costel Cainamisir de la crama Vinarte.

Degustare vinuri crama AVINCIS


Vizita Hruba Statiunea Didactica Banu Maracine

Degustare vinuri crama VINARTE

Locația aleasă pentru Oltenia Wine Fair este deosebită, în centrul Craiovei, Teatrul Național Marin Sorescu este gazda evenimentelor importante din oraș. 

Organizatorii au pregătit multe surprize și vă invit să le descoperiți pe site. 
La acest eveniment sunt și eu prezentă alături de prietenii mei din Asociația Bloggerilor Olteni. Fiecare a scris articole despre vinurile din Oltenia și cramele pe care le-a vizitat. Acum avem ocazia să ne întâlnim cu cititorii noștri la stand-ul Asociația Bloggerilor Olteni, în 17-18 martie 2017 orele 10-18. 



La Oltenia Wine Fair cunoști prieteni pe care îi știi din on-line, poți să descoperi și alte teme care te interesează. 
Vom face multe fotografii, vom discuta despre proiecte noi si alte evenimente care au loc in 2017, evenimente destinate vinului. 

Vinul știe să spună povești și să aducă prietenii alături.

duminică, 12 martie 2017

Pregătește-ți vacanța cu experții prezenți la Târgul de Turism al Olteniei



Târgul de Turism al Olteniei se desfăşoară în perioada 10-12 martie 2017 la Centrul Multifuncţional Craiova. 
Este un eveniment așteptat, agentiile de turism prezintă ofertele early booking pentru destinaţii exotice, alături de oferte pentru turismul cultural, turismul rural, turismul de tratament, turismul medical şi turismul de aventură din România. 


Prin organizarea acestui târg se urmăreşte în primul rând promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor, a zonelor turistice din Oltenia și a serviciiilor prestate de operatorii de turism.  

Am fost anul trecut, am stat de vorbă cu cei care au venit să ne prezinte locuri și proiecte interesante și am ajuns acasă cu multe materiale de promovare. Am descoperit locuri de care nu știam, primării care se implică în promovarea tradițiilor și a obiceiurilor. Nu văzusem Muzeul de la Curtișoara (jud. Gorj) și cramele din Vâlcea. Am vizitat muzeul și trei crame până acum.  


Sâmbătă 11 martie 2017 am fost  ca să descopăr alte proiecte interesante la această ediție a Târgului de Turism al Olteniei.


Am discutat cu echipa care reprezenta Primăria din Prundeni, cu ceramiștii din Horezu și cei de la Consiliul Județean Vâlcea. 


Ca de obicei operele lui Brâncuși sunt promovate prin intermediul unor trasee turistice în Târgu Jiu și localitatea sa natală. Sunt prezentate proiecte transfrontaliere care promovează malurile Dunării. Timpul a trecut foarte repede și la sfârșit am cumpărat ca de obicei un sandwich marca Mircea Dinescu, cu dulceață de ardei. 

Sunt organizate prezentări, degustări specifice anumitor zone turistice, demonstraţii ale artiştilor şi meşterilor populari şi momente artistice.

Se va acorda o bursă de merit pentru o perioadă de un an unui student din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Studenții sunt invitați să realizeze un scurt film pentru promovarea Craiovei, să prezinte obiectivele de interes turistic, un film realizat în limba română sau limba engleză. 
Manifestările expoziţionale sunt organizate de PS Multiservices, cu  sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, Consiliul Judeţean Dolj, Consiliul Judeţean Gorj şi Consiliul Judeţean Vâlcea, al Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj şi Centrului Multifuncţional Craiova.


sâmbătă, 11 martie 2017

Cadouri surpriză de la Gerovital



Farmec, cel mai important producător român de cosmetice a venit cu întreaga echipă la Craiova, să ne povestească despre produsele sale.
 Într-o zi frumoasă de primăvară s-a deschis la Craiova primul magazin Gerovital din Oltenia. Cunosc produsele Gerovital, am scris despre ele și eram curioasă să văd produsele pe raft și să întreb despre proiectele companiei din 2017. 



Magazinul este situat în ansamblul comercial Electroputere Parc, în zona cu cel mai mare trafic. 
Am ajuns împreună cu prietenii mei înainte să se deschidă magazinul și am cunoscut echipa de marketing și vânzări. Magazinul este frumos amenajat, există o zona de prezentare a produselor din gamele Gerovital și Aslavital, o zonă de vânzare și o zonă de consultanță, în care se realizează gratuit teste de dermo-analiză a tenului. Abia așteptam după deschiderea magazinului să particip la un asemenea test. 



La ora 10,30 am aplaudat deschiderea magazinului din Craiova. Clienții au fost întâmpinați cu cadouri și surprize. 

Sub brandul Gerovital se reunesc game recunoscute internațional pentru îngrijirea părului, a pielii și a tenului, printre care se numără Gerovital H3, Gerovital H3 Derma+, Gerovital Tratament Expert, Gerovital Plant, Gerovital Men si Gerovital Sun. Cea de-a doua linie de produse, Aslavital, are la bază argila pură, 100% românească provenită din Munții Pădurea Craiului. 


Am scris pe blog de multe ori despre rolul important al modului de îngrijire al tenului, realizat de adolescenți. Acum am avut ocazia să discut despre această problemă cu reprezentanții companiei Farmec, lider de piață pe segmentul produselor de îngrijire a tenului. Am pus întrebări despre produsele pe care le cumpără tinerii. 

Pentru alegerea produselor care sunt potrivite pentru tenul tău în magazin se realizează gratuit un test de dermo-analiză a tenului. Niciodată nu am văzut cum arată tenul meu în profunzime și am aflat în urma unei analize care dureaza cateva minute care sunt produsele potrivite pentru îngrijire. 


M-am bucurat că am participat la deschiderea magazinului Gerovital din Craiova și am avut ocazia să cunosc echipa de marketing și vânzări care știe să spună poveștile brandului celui mai iubit din România.