marți, 9 septembrie 2014

Guy Jennigs și "Drumuri brâncușiene"



      
Brâncuşi a petrecut şase ani din adolescenţă la Craiova, fiind elev bursier eminent la Şcoala de Arte şi Meserii.Foaia matricolă cuprinde numai note de 9 si 10 și arată că a absolvit în patru ani în loc de 5. Această școală poartă numele marelui sculptor, la intrare există șase grinzi din lemn ce provin din atelierul lui Brâncuși de la Paris și un muzeu în care se păstrează numeroase obiecte ce au aparținut artistului. 
Turiști și specialiști din intreaga lume sunt interesați de locul în care Brâncuși s-a format.Din ce în ce mai mulți vin să viziteze Craiova și să participe la evenimente dedicate marelui sculptor.                

Muzeul de Artă găzduiește 6 opere ale lui Brâncuși: Cap de fată (Orgoliu), Cap de copil, Sărutul, Coapsa, Împăratul roman Vitellius și Domnișoara Pogany (copie dupa cea din colecția Storck-Botez).

     Orașul s-a îmbogățit în ultimii ani cu sculpturi care reprezintă o carte de vizită a capitalei Olteniei.Simpozionul Internațional de Sculptură “Drumuri brâncușiene” organizat de Casa de Cultură Traian Demetrescu înfrumusețează orașul.La ediţia din 2014 au luat parte opt sculptori din cinci ţări.Timp de o lună, artiștii au prelucrat blocuri de piatră de Vratza, având ca temă opera lui Marin Sorescu.Materialele de promovare au fost realizate de un student la Graphic Design din Grecia care este pasionat de opera lui Brâncuși.Casa de Cultură Traian Demetrescu se află în Centrul Vechi al Craiovei și are o gradină foarte frumoasă, așa că turiștii pot poposi acolo să ceară informații sau să stea de vorbă cu Cosmin Dragoste, managerul instituției.  

        Guy Jennigs, director al Departamentului Artă Modernă și Impresionistă de la Casa de licitații Cristie’s, New York, a venit în februarie 2014 pentru prima dată în România să îi descopere originile şi spiritul marelui sculptor modern Constantin Brâncuși.
       „Pentru mine, vizita la Craiova este o nouă experiență și totodată o mare provocare. Am fost interesat foarte mult în ultimii ani de activitatea lui Brâncuși și simt că am înțeles complet spiritul artistului, spiritul omului”, a precizat Guy Jennigs.



4 comentarii:

  1. Bun venit in blogosfera. La comentarii ar trebui sa lasi bloggerii sa-si puna link-ul blogului. Ai limitata optiunile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Iar chestia cu textul de verificare este suparatoare. Mai bine la pui cu aprobare, adica comentatorul nu scrie niciun text de verificare, dar tu aprobi daca apare sau nu comentariul. Spor!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi se pare binevenit un astfel de blog la noi. Avem nevoie de si mai multa promovare avand in vedere efortul nostru de a deveni CCE. Iar relatarile unei persoane "din interior" sunt cu atat mai relevante.
    Multumim si mult succes, Mirela!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc. Sunt multe evenimente culturale deosebite in Craiova.

    RăspundețiȘtergere