vineri, 31 octombrie 2014

Mica Elvetie s-a mutat in Craiova pentru o zi



O degustare de vinuri este ca o piesă de teatru. Scenariul este foarte important, este scris de producătorul de vinuri care inițiază proiectul împreună cu echipa din locația care găzduiește evenimentul. Scenariul trebuie să permită regizorului să găsească soluții creative care să ofere invitaților emoții în minte și suflet. Regizorul cunoaște crama care a dat viață vinurilor prezentate, discută cu producătorul, propune asocieri si comunică foarte bine. Acum “Povestea vinului” a prins viață și trebuie pusă în scenă.

Sala în care se joacă piesa trebuie să fie primitoare. Mesele sunt pregătite pentru oaspeți cu paharele potrivite, cu frapiere și bineânțeles cu cele necesare pentru preparatele culinare care acompaniază fiecare sortiment de vin. La aceste evenimente se creează o atmosfera de familie, oamenii sunt deschiși, comunică cu gazdele și participă cu placere la tot ce se întâmplă. Invitații stau în jurul amfitrionilor, dar uneori invitații stau la masă și gazdele trec pe la fiecare invitat.

Cine sunt spectatorii? În general participă cei care vin regulat la astfel de evenimente pentru că sunt interesați de asocierea propusă și vor să se întâlnească cu alți prieteni ai vinului, dar sunt și curioși care vor să învețe despre vinuri. Se pun întrebări, se dau explicații pe intelesul tuturor și se deapănă amintiri despre vinuri.

Epoca Steak House” este aproape de Centrul Vechi al Craiovei, pe o stradă cu case vechi boierești. O terasă frumoasă și interiorul restaurantului te inspiră să participi la evenimente și să stai la un pahar de vorbă cu prietenii.

Jakob Hausmann, master in culinary art, proprietarul restaurantului “Mica Elveție” din București este consultantul acestui restaurant din capitala Băniei. Ne-am întâlnit bineânțeles cu ocazia unei degustări de vinuri și mi-a povestit cu bucurie despre provocarea pe care a acceptat-o, despre meniul pe care l-a propus clientilor din Craiova, despre echipa pe care a format-o dar și despre prietenia care s-a legat între el și proprietarii restaurantului. Furnizorii sunt aleși cu multă grijă, alege legume și fructe proaspete și  meniul propus să însoțească vinurile pentru acest eveniment a presupus două zile de pregătire.

Jakob Hausmann are un respect pentru client pe care îl insuflă și celor cu care lucrează. Se informează cine participă la eveniment și pune la aceeași masă pe cei care au mai fost la evenimente similare dar și pe cei care nu au mai participat. De asemenea, dacă sunt invitați străini aduce alături de ei și români pentru că se știe că la un pahar de vin se leagă prietenii. În București organizează lunar la restaurantul “Mica Elveție” din Centrul Vechi evenimentul “Vinurile românești fac o călătorie culinară în jurul lumii”. Cunoaște cramele, cunoaște proprietarii lor și îi invită să povestească. Până în prezent au fost invitate cramele “Știrbey” și “Domeniile Sâmburești”.

Îmi place să particip la degustările de vin și îmi place să fiu și organizator. Mâncarea din Oltenia este foarte puțin cunoscută, așa că i-am propus să organizăm evenimente dedicate acestei zone în restaurantul “Epoca Steak House” din Craiova și în restaurantul “Mica Elveție” din Bucuresti. Gastronomia este inclusă în patrimoniul imaterial al umanității și vinurile din Oltenia sunt premiate la concursurile internaționale. Bineânțeles că toata lumea știe că în Craiova sunt multe evenimente culturale internaționale și cei care participă vor să cunoască gastronomia și vinurile din România.  CRAIOVA-CAPITALĂ CULTURALĂ EUROPEANĂ 2021. "Restograf" va fi ca de obicei atent la ce se întâmplă.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu