duminică, 14 februarie 2016

Premiera absoluta „Simon Boccanegra” de Giuseppe Verdi la Opera Romana Craiova



„Simon Boccanegra” scrisa de Giuseppe Verdi, o partitura complexa care nu se regaseste in acest moment in repertoriul altei opere din Romania, a fost prezentata publicului din Craiova in 11 si 13 februarie 2016. 


O premiera pe care am asteptat-o, un spectacol cu o distributie de exceptie care reuneste nume consacrate ale scenei lirice europene : Stefan Ignat (Bucuresti) – Simon Boccanegra, Sorin Draniceanu si Kakhaber Shavidze (Georgia)  – Jacopo Fiesco, Ioan CherataPaolo Albiani, Dragos DraniceanuPietro, Cellia Costea (Grecia) si Lacrimioara Cristescu (Timisoara) – Maria Boccanegra, Rafael Alvarez (Cehia) si Serban CristacheGabriele Adorno, Marian DabuleanuCapitanul Crossbowmen si Madalina ZamfirUn’Ancella. 

 Capodopera muzicala „Simon Boccanegra” a avut premiera in 12 martie 1857 la Teatro La Fenice din Venetia. O noua versiune realizata alaturi de Arrigo Boito, Giuseppe Verdi o prezinta publicului italian in 24 martie 1881 la Teatro alla Scala din Milano.

Drama, politica si dragoste, un subiect fascinant care este valabil si astazi este prezentat in viziunea regizorala a renumituluilui Plamen Kartaloff, regizor de opera si directorul Teatrului de Opera si Balet din Sofia, invitat din nou in Cetatea Baniei dupa succesul din 2014 la Opera Romana Craiova cu opera Don Giovanni de W.A.Mozart. 
  


Pentru a da viata spectacolului Simon Boccanegra a fost invitat sa se alature echipei, Maestrul Marcello Mottadelli, un dirijor admirat de craioveni datorita profesionalismului si pasiunii sale. Marcello Mottadelli a dirijat la sfarsitul anului 2015 spectacolul-eveniment „Tosca”. Este absolvent al Conservatorului de Muzica „Giuseppe Verdi”, Musikhochschule din Viena si Wiener Musikseminar. 

Actiunea se desfasoara la Genova in secolul al XIV-lea. Simon Boccanegra a fost primul doge intre anii 1339 si 1363 cu o „suspendare” produsa de rivalii sai politici intre anii 1344 si 1356. Un corsar aflat mereu in lupta cu piratii care atacau navele comerciale ale Genovei, a fost ales doge. Domnia sa a fost dominata de rivalitatea cu Republica Venetia si de numeroasele conspiratii impotriva sa.

Am urmarit intregul spectacol de la balcon si a fost extraordinar.

O poveste despre dragoste si putere prezentata in Craiova, o capitala a muzicii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu