marți, 19 ianuarie 2016

Cultura poloneză în Craiova




Un dialog al culturilor noastre a început în 2014, când am cunoscut-o pe Magdalena Filary. Este directoarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză și a invitat toți bloggerii din Craiova ca să sărbătorim împreună 1 Decembrie - Ziua României. A comandat  mâncare românească și ne-a povestit despre Polonia. 

Craiova are o relație strânsă cu Polonia. În timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial în noaptea de 17 spre 18 august 1939, guvernul Poloniei împreună cu tezaurul Poloniei şi o parte din armată au trecut graniţa României. Pentru siguranţa oaspeţilor, Guvernul din România a trimis pe C. Roseti, funcţionar superior în cadrul MAE ca să  însoţească omologii poloni. În cea mai somptuoasă clădire din Craiova, Palatul Jean Mihail astăzi Muzeul de Artă, au fost găzduiți președintele Poloniei, comandantul șef al Fortelor Armate Poloneze și mulți polonezi. 

 În 13.11.2015, craiovenii l-au avut oaspete pe E.S. Dl Marcin Wilczek ambasadorul Poloniei în România. A fost sărbătorită la Craiova Ziua Poloniei, în cadrul unor evenimente speciale.
 Universitatea din Craiova a fost onorată să găzduiască expoziția de fotografie "Parcuri Naționale din Polonia", o expoziție care a ajuns în Craiova dupa Haga și Paris. Această expoziție este un proiect comun al Parcurilor Naționale și Ministerului Mediului din Polonia și cuprinde prin intermediul fotografiilor o călătorie în cele 23 de parcuri naționale.



Cu această ocazie l-am cunoscut pe directorul Parcului Naţional Karkonoski din Polonia, domnul Andrzej Raj, care are colaborări strânse cu organizațiile din România care activează în protecția mediului. 

După aceea, o ceremonie de depunere de coroane de flori de catre oficialități la mormintele polonezilor de la Cimitirul Catolic din Craiova a fost urmată de o vizită la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză. 

 La ora 19, am sarbătorit împreună Ziua Independenței Poloniei în sala filarmonicii. În perioada 23 octombrie 2015 - 20 mai 2016 Filarmonica Oltenia oferă publicului o stagiune europeană alcătuită din 28 de concerte. Fiecare concert este dedicat unei ţări membre din Uniunea Europeană, are invitați doi muzicieni şi un dirijor, nativi, ai fiecărei ţări și programul cuprinde cel puţin o lucrare clasică a unui compozitor nativ alături de o lucrare contemporană a unui compozitor nativ scrisă după 1985. 


După cuvintele calde adresate craiovenilor de E.S. Dl Marcin Wilczek ambasadorul Poloniei în România, a urmat concertul care i-a avut invitati pe Jacek Rogala (dirijor) și Patrycja Piekutowska (vioară player). 




Dupa concert, domnul ambasador a invitat bloggerii din Craiova, autorităţile locale și  muzicienii filarmonicii la o recepție, unde ne-am întâlnit și am povestit despre ziua minunată care a trecut. A fost o seară deosebită. 






La 1 Decembrie 2015, Magdalena Filary ne-a invitat ca și anul trecut să sărbatorim împreună Ziua României la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză.

Noi am adus brânzeturi, murături, zacuscă, dulceață și palincă, Magda ne-a adus pirogi, un fel tradițional polonez.


 
Acum la inceput de an, eu am iniţiat un proiect destinat Craiovei, care încurajează schimbul de idei, un dialog al bloggerilor din Craiova cu personalități din țările Uniunii Europene. 

Vom discuta despre conexiuni și colaborări între orașele europene prin intermediul bloggerilor, despre profilul internațional al unui oraș și al unei regiuni, despre promovarea culturii orașelor și promovarea valorilor.

Prima invitație o lansăm ambasadorului Poloniei în România. Ne dorim foarte mult să ne întâlnim din nou cu E.S. Dl Marcin Wilczek și să discutăm aceste lucruri la Centrul de Limbă şi Cultură Poloneză.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu