joi, 2 iunie 2016

I-am cunoscut și m-am îndrăgostit de tango, de comunicarea non-verbală prin tango



Luna Tango Concert, o poveste despre tangoul tradiţional şi tangoul modern pe acorduri de pian, vioară, violă şi violoncel. Mariano Castro, pianist şi compozitor argentinian nominalizat în 2009 şi 2010 la Premiile Grammy Latino pentru cel mai bun album de tango, alături de cvartetul Passione şi trupa de dansatori, oferă publicului un spectacol extraordinar de teatru-tango argentinian, un spectacol care este iubit de copii, tineri şi adulţi. 

Sute de iubitori şi dansatori de tango atraşi de această lume fascinantă umplu sălile de spectacole în Bucureşti şi Craiova. Regia şi scenariul sunt atrăgătoare, personajele sunt create pentru fiecare dansator, în funcţie de personalitatea sa. Totul este viu, nu sunt paşi de bază, este multă improvizaţie şi dansatorii te vrăjesc. 



Cvartetul Passione este format din muzicieni renumiţi: Diana Jipa şi Cristina Denise Pasa (vioară), Mădălina Penciu (violă) şi Violeta Tuţa-Popescu (violoncel). Conceptul muzical al spectacolului este foarte interesant, trei melodii instrumentale sunt oferite publicului pentru a se bucura de muzică şi a intra în povestea care urmează.



Pe scenă sunt trei cupluri de dansatori de tango argentinian: cuplul de dansatori de tango argentinian, Laurenţiu Lungianu şi Maria Popa, fondatorii Asociaţiei pentru Cultură şi Tango alături de Anca şi Traian Ionescu și de cuplul de dansatori Lucian Stan semifinalist la Campionatul European de Tango, Tango Salon 2014, participant la Campinatul Mondial de Tango Excenario din Buenos Aires 2015 şi Raluca Aldea, semifinalistă la Campionatul European de Tango din 2012. Levente Szasz, un dansator de tango contemporan, artist la Teatrul National de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bucureşti, a făcut trecerea între scenele de teatru-tango.  

 
Au dansat pe rând, apoi şi-au schimbat partenerii, au schimbat replici, au schimbat costume, paşii erau mereu alţii şi totul în jur era mister şi magie. 





După spectacol am vrut să îi cunosc pe aceşti minunaţi artişti şi mi-au povestit despre proiectele pe care le au. 





Sunt implicaţi în proiectul Tineret în Acţiune, se întâlnesc cu liceenii şi îi invaţă despre leadership şi negociere cu partenerul. Tangoul este un dans de improvizaţie, un dans de negociere cu partenerul, partenerul dă forma mişcării şi se creează o comunicare non-verbală. În dans, lucrezi cu partenerul, schimbi partenerul, esti versatil. 

De asemenea am aflat că există melodii consacrate de tango cântate la bandoneon şi despre un alt proiect frumos, Gala de Tango. A fost organizată la Ateneul Român în preajma Crăciunului din anul 2010, muzica  a fost cântată la pian, vioară, violă, contrabas, acordeon şi nai. 
Un alt proiect interesant destinat publicului este realizarea unui traseu care cuprinde locurile în care se danseaza tango acum în Bucureşti şi un traseu cu locurile în care se dansa tango în perioada interbelică.

M-am îndrăgostit de tango.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu