joi, 23 iulie 2015

Pe urmele spiritului creator al lui Brâncuși





„La Craiova m-am născut a doua oară, munca istovitoare, asiduă şi tenace, îndemânarea şi pasiunea, de aici, din şcoală le-am deprins “ a spus Constantin Brancuși. Simpozionul Internaţional de Sculptură „Drumuri brâncuşiene”, îmbogățește patrimoniul monumental al orașului pornind pe urmele spiritului marelui creator.  
Conceptul este inovator - promovarea valorilor internaționale ale Olteniei prin intermediul sculpturii și participarea craiovenilor, a artistului omagiat sau a familiei artistului și a turiștilor, la toate etapele prin care blocul de piatră trece şi se transformă într-o operă de artă.
Ediția din 2015 este dedicată personalității actorului craiovean și menestrelului Tudor Gheorghe deoarece la 1 august când se deschide tabăra de sculptura, maestrul va împlini 70 de ani. Marin Sorescu spunea: “Tudor Gheorghe îmi confirmă bănuiala că poezia românească - populară și cultă - poate mișca munții”.  
Tabăra de sculptură a atras profesionişti consacrați, participanți la simpozioane naţionale şi internaţionale. Douăzeci și cinci de sculptori din România, Bulgaria, Macedonia, Germania și Elveția au răspuns apelului lansat de „Casa de Cultură Traian Demetrescu” și Primăria Craiova și au prezentat juriului  machetele lucrărilor.



Între 1 și 30 august 2015, doisprezece artiști renumiți din România, Germania și Macedonia vor putea fi văzuți la lucru  în curtea Centrului Multifuncțional din Craiova.

Ana Maria Negară – doctor în arte vizuale a proiectat un labirint pe care sunt inscripționate literele ce compun numele maestrului Tudor Gheorghe. 
Vlad Dan Perianu  din Bucureşti propune Craiovei o statuie reprezentându-l pe maestru. Acestora li se alătură Alin NeacşuGabriel Sitaru din Câmpina si artiștii craioveni Lucian Irimescu, Virgil Pumnea, Laurenţiu Dimoiu. 
Gabriel Rizea, un alt invitat, nu va ciopli piatra, ci lemnul, inspirându-se din cunoscuta serie de concerte dedicate de maestru poeziei românești „Anotimpurile”. 

Dimensiunea internațională va fi dată de cuplul Michael & Anna Rofka (Germania), Tibor Zoltan Farkas (Germania) și Andrej Mitevski (Macedonia). 

Maestrul Tudor Gheorghe a promis că va veni de câte ori va putea să îi vadă pe sculptori la lucru.



5 comentarii:

  1. Cate lucruri frumoase se intampla la Craiova!

    RăspundețiȘtergere
  2. Te astept sa vii.Bineinteles cu Hyperion...ca vantul si ca gandul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Alin Neacsu nu a participat cu Ana Maria Negara la același proiect. Nu au legătură unul cu celălalt și rog frumos să vă documentați. Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa apar in toate materialele. Toate proiectele au fost analizate si selectate de Casa de Cultura Traian Demetrescu. Dupa aceea a inceput realizarea fiecarei lucrari. Probabil ca asa s-a prezentat proiectul initial. Am cautat si in alte articole care au aparut atunci (chiar la incheierea proiectului) in mass-media si acestea erau informatiile. Va rog sa mentionati dumneavoastra cum a fost. Voi lua legatura si cu Casa de Cultura Traian Demetrescu din Craiova. http://www.craiovaforum.ro/stiri/cultura-2/craiova-simpozionul-drumuri-brancusiene-s-incheiat.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Am luat legatura cu Casa de Cultura Traian Demetrescu si am corectat. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere