Craiova Culturala

Poezia Harpei Concertante de la Filarmonică


Regizori tineri propun publicului spectacole în care își dau întâlnire mai multe arte, pun în prim-plan instrumente mai puțin cunoscute, selectează cu mare atenție artiștii. Conceptul inovativ se transmite și în sală, spectatorul simte că întrega echipă a lucrat cu multă plăcere și respect pentru public.  
Filarmonica Oltenia și regizoarea Alina Rece ne-au invitat la spectacolul “Dragostea din dragoste răsare” . O întâlnire cu muzica și poezia de dragoste a lumii : un mare actor, Emil Boroghină, o soprană renumită, Diana Tugui, o harpă concertantă mânuită cu har de  Rozalia Pataki și un interpret de excepție, Irina Stratulat la pian.
Sonete de Dante, Petrarca, Michelangelo, Shakespeare și Eminescu, un colaj din muzica lui George Enescu, Sept Chansons pentru voce și pian și intervenții la harpă cu muzica lui Handel, Renie, Puccini, Hasselmans, Smetana.
Aplauze, flori și bineînțeles apariția pe scenă a pisicii melomane de la Filarmonica Oltenia au încheiat spectacolul. Am mulțumit regizorului și am povestit despre pasiunea pe care au transmis-o artiștii, care s-a transmis și publicului în sală.

Am fost “vrăjită” de harpa care a însoțit poezia de dragoste a lumii spusă de marele actor Emil Boroghină și mi-am dorit să vorbesc cu Rozalia Pataki.


 Am pus câteva întrebări și am intrat într-o lume pe care nu o bănuiam. Harpa este  un instrument nobil, este unul dintre cele mai vechi instrumente și este considerat instrumentul preferat al îngerilor, este croit pe măsura inimii. Există harpa de concert pe care o întâlnim pe scena Filarmonicii Oltenia, e o o harpă specială, e concertantă. E o harpă  marca Salvi, model Aurora, are 47 de coarde și 7 pedale.


Harpa celtică este de dimensiuni mai reduse, o întâlnim în  recitaluri de harpă celtică solo fără dirijori sau orchestră. Sunetul este mai moale, repertoriul este dedicat și se cântă în general muzică irlandeză. Din anul 2013, Rozalia Pataki a abordat și repertoriul pentru harpă celtică și a susținut recitaluri de harpă celtică solo fără dirijori sau orchestră în orașul natal Bocșa.
 
Acum, Rozalia Pataki pregătește un nou proiect. Aștept cu emoție și bucurie să fiu în sală și să ascult  DUO- Harpa si Corn Francez, cu Roxana Maria Cherciu. 
 

Rozalia Pataki s-a născut la Reșița și o parte din copilărie a petrecut-o în Bocșa (jud.Caras-Severin). De la vârsta de 10 ani a început studiul harpei, la Timisoara, cu doamna profesor Stella Dinulescu. A absolvit Facultatea de Muzica, din cadrul Universitatii de Vest-Timisoara sub îndrumarea doamnei profesor Stella Dinulescu și studii de master sub îndrumarea doamnei profesor univ. dr. Ștefana Gratiela Negrutiu, la Sectia de Muzica de cameră - Stilistică interpretativă (în cadrul Facultății de Muzică, Universitatea de Vest Timișoara). A susținut concerte solistice alături de Filarmonica Banatul din Timisoara, Orchestra Facultății de Muzică din Timișoara și Filarmonica Oltenia sub bagheta maeștrilor dirijori: Gheorghe Costin, Sabin Pautza, Modest Cichirdan și Theo Wolters. 

Surse foto  Daniel Botea și Rozalia Pataki


Bloggerii și prietenii lor ascultă … “Primăvara HOINARă”



Când eram copil mi-am dorit o chitară. Aveam o profesoară foarte severă, dar îmi plăcea muzica folk, așa că nu lipseam de la ore. Mai târziu am constatat că și băiatul meu și-a dorit o chitară de la Moș Crăciun. Chitara reușește să aducă în jurul ei oamenii buni, indiferent dacă sunt copii sau adulți.
Acum a venit primăvara și Marius Matache împreună cu chitara lui ne invită să sărbătorim împreună 11 ani de la primul său concert. Marius Matache a pornit în cel mai important turneu al său, un turneu în 11 orașe (București, Brașov, Bistrița, Mediaș, Timișoara, Craiova, Onești, Roman, Suceava, Gura Humorului, Piatra Neamț).


Marius Matache este doctor în chimie, cercetător în chimia mediului, cantautor folk, redactor ForeverFolk.com, co-fondator JazzCulture.ro și blogger. Albumul “Primăvara HOINARă” este cea mai mare provocare a carierei , după albumul “HOINAR prin Piața Matache”.

Îi invit pe toți prietenii la acest concert care are un concept interesant: participi la un eveniment alături de bloggeri, la un concert folk susținut de un blogger. Eu merg pentru prima dată să îl ascult pe Marius Matache cu prietenii mei, care au partcipat la concertul dedicat albumului HOINAR prin Piața Matache”.
 
Marius Matache are multi prieteni pe care o sa îi întâlnim în acest turneu. La concertul de la Teatrul Mignon îl va avea alături pentru câteva piese, pe Berti Barbera, un muzician care nu are nevoie de nici o prezentare. De asemenea, Cristi Mihai. La Craiova, invitată este o tânără foarte talentată, Theea Sarah, revelația concursului de la Alba Iulia din 2013.
Marius Matache a fost in Craiova, publicul îi cunoaște cântecele și în plus…… îl susțin toți bloggerii. Dacă sunteti din Oltenia, Marius Matache vă așteaptă în Craiova, vineri 13 martie la “Casa de Cultură Traian Demetrescu”, în “Salonul Medieval”, de la ora 18:00. Intrarea este liberă și după concert vom povesti despre muzică, tineri și bloggeri…..la un pahar de vin oferit de sponsorul turneului, Domeniile Sâmburești.


Vă aștept la concert și pînă atunci vă invit să vedeți ce frumos e să fii HOINAR prin Piața Matache”.


luni, 23 februarie 2015


"Elixirul dragostei” … din Milano … în Cetatea Băniei

În 26 si 28 februarie “ Opera Română Craiova ne invită la premiera absolută a acestei primăveri,  “L’elisir d’amore”,  o operă în 2 acte de Gaetano Donizetti. Această lucrare muzicală de excepţie a avut premiera la „Teatro Cannobiana” din Milano în ziua de 2 mai 1832 și a devenit între 1838 şi 1848 cea mai cântată lucrare de operă din Italia. De atunci se joacă pe toate scenele lumii cu săli pline şi in variante regizorale de excepție.
Pentru prima dată pe scena lirică din Bănie, o poveste încântătoare despre iubire este prezentată publicului într-o varianta regizorală de excepţie. Andras Kurthy revine la Craiova dupa succesul din stagiunea trecuta cu opera “Silvia”. Andras Kurthy îi are alături pe coregraful Adrian Mureşan şi scenograful Răsvan Drăgănescu pentru a da viaţă acestui spectacol modern.
 
Conceptul este inedit, Andras Kurthy a propus 3 distribuţii pentru rolul principal, ceea ce demonstrează profesionalismul echipei din  “Opera Romana Craiova”, care este deschisă unor mari provocari.Vor urca pe scenă: Ioana Mitu / Forina Ilie / Cristina Oltean (Adina), Florin Ormenișan / Andrei Fermeșanu (Nemorino), Ioan Cherata / Vasili Dobrovolsky (Belcore), Hercz Peter / Daniel Mateianu (Dulcamara), Noemi Modra / Andreea Blidariu (Giannetta).
"Una furtiva lagrima", arie care a cucerit inimile iubitorilor de muzică din toata lumea,va fi interpretată de orchestra sub conducerea muzicală încredințată maeștrilor Marius Hristescu şi Alexandru Iosub.Această producţie impresionează prin viziunea regizorală care implică alături de soliştii vocali şi sectiunea de balet, corul şi actorii Operei Romane Craiova. Repetiţiile au început în luna ianuarie 2015 şi presupun eforturi mari ale întregii echipe, deoarece se desfasoară în paralel cu spectacolele curente. 
 

Această comedie spumoasă se desfăşoară în Ţara Bascilor, la începutul secolulului al XIX-lea. Nemorino, un tânăr îndrăgostit fără sperantă încearcă zadarnic să o convingă pe  Adina, o tânără bogată, de iubirea sa sinceră. Indiferența frumoasei Adina e doar mijlocul prin care poate să înfrângă timiditatea lui Nemorino.O poveste de iubire care are nevoie de ELIXIRUL DRAGOSTEI, o licoare cu proprietăţi magice.
Am asistat la una dintre repetiţii.Am fost în culise şi am simţit emoţiile artiştilor. Am stat în sală şi l-am urmărit pe regizorul  András Kürthy cum discută cu fiecare in parte. Am discutat cu Bogdan Botezatu, Sef de Sectie Programe Artistice şi am înţeles care sunt eforturile enorme ale OPEREI ROMANE CRAIOVA pentru a prezenta publicului un spectacol de operă modern, care captivează publicul. A fost de-ajuns să vad cum “prinde viata”această producţie şi zilele acestea au trecut ascultând de multe ori "Una furtiva lagrima" şi alte fragmente ale Operei lui Gaetano Donizetti.

Sunt convinsa că acest spectacol va fi prezentat şi pe alte scene de operă din România şi din întreaga lume. 
András Kürthy este absolvent al Universității Eötvös Loránd din Budapesta.În anul 1984 a obținut o bursă de studiu în Italia cu tema ”Casa Ricordi și importanța ei în istoria relațiilor muzicale dintre Italia și Ungaria în secolul al  XIX-lea”,urmată de o bursă de studiu ca regizor la Teatro Alla Scala din Milano. András Kürthy a fost membru în juriile concursurilor internaționale ”Francisco Vinas” (Barcelona), ”Bel Canto” (Antwerpen), ”Katia Ricciardelli” (Mantova), ”Lucia Popp” (Bratislava), in 1995 organizează Concursul Internațional de canto “Luciano Pavarotti” ediția a V-a, fiind director și membru al juriului în cadrul audițiilor din Europa Centrală si in 1996 organizeaza concertul ”The 3 Tenors” cu Luciano Pavarotti, Placido Domingo si Jose Carreras.A regizat spectacolele “ Elixirul dragostei”,”Vaduva vesela”,”Don Giovanni”,”Nunta lui Figaro”, ”Turandot”, ”Aida”, ”Nabucco”, ”Macbeth” pe importante scene de operă.
Biletele la premiera absolută a acestei primăveri "Elixirul dragostei” s-au pus deja în vânzare la casieria Operei Române Craiova. 
Evenimentul se desfăşoară sub egida Asociaţiei Craiova Capitală Culturală Europeană 2021.
 



luni, 2 februarie 2015


Vocea Bloggerilor este ascultata…

Craiova poartă haine de gală în ianuarie.
Nici nu mai respiri, timpul s-a oprit. Emil Boroghină recită “Luceafarul” pe scena “Filarmonicii Oltenia”, alături  de “Corala Academică” dirijată de Manuela Enache și acompaniat la pian de Corina Stănescu.
 

În sală sunt multe grupuri de studenți, familii de tineri cu copii și adulți atrași de magia poeziilor lui Eminescu. Noi, bloggerii, ne-am anunțat unul pe altul și ca de obicei ne-am adunat la “fără un sfert”, pentru că toți știm că la ora19 încep spectacolele la Filarmonică. Avem tablete, telefoane, camere foto și fiecare la începutul spectacolului transmite informații și fotografii pe Facebook#‎craiovabloggers #‎craiovaculturala #‎filarmonicaoltenia, Twitter și în alte rețele. În pauză răspundem la comentarii și atașăm poze din concert.Sfârșitul spectacolului vine cu multe aplauze și după aceea, noi ne adunăm în holul Filarmonicii să mulțumim gazdelor și să povestim.
Știați că în Craiova este cea mai primitoare Filarmonică din Romania?

Am avut onoarea să îl întâlnim după spectacol și pe domnul Emil Boroghină și să îi mulțumim. I-am povestit ce facem și ne-a spus că deja au început pregătirile pentru “Festivalul Shakespeare 2015”. Emil Boroghină, este director fondator al “Festivalului Internaţional Shakespeare” și preşedinte al Fundaţiei „William Shakespeare” din Craiova precum și vicepreşedinte al “Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare”.
Ziua următoare, prietena noastră Xaara care scrie atât de frumos ne-a făcut o surpriză. Nimeni nu știa de intenția Xaarei de a expune la “Casa de Cultură Traian Demetrescu”.
Expoziția de pictură “Daimon-Eidolon” prezintă tablouri inspirate din viața de zi cu zi, din cărțile pe care le-a citit sau din filme. Daimonul este forța care ține de noi, dar se află practic în exteriorul nostru. Grecii îl asemuiau zeilor, fiind pe jumătate înlănțuit de trup, unde își are loc Eidolon, eu-l inferior. Daimonul îl ghidează pe Eidolon, care fiind legat de trup, este mult mai predispus trăirilor lumești și se abate adesea de la drumul destinat.În viziunea romanilor, Daimonul este spiritul creației, care dă acea atingere, acea scânteie. Nu o muză, cât o viziune inedită.
Am început să punem întrebări, sa ne alegem tabloul preferat și să facem poze.

  
În 21 ianuarie am fost din nou la Filarmonică. Muzică de cameră: o vioară, un violoncel și un pian. Tinerii muzicieni Alexandru Marian, Bogdan Postolache și Răzvan Victor Dragnea ne-au oferit o seară specială și dupa concert am mers să stăm de vorbă și să facem fotografii. Am comunicat și cu prietenii ca de obicei #‎craiovabloggers #‎craiovaculturala #‎filarmonicaoltenia, paginile noastre de FB,pagina create de grupul nostru Craiova Capitala Culturala Europeana 2021.




Peste două zile, 23 ianuarie 2015, la Filarmonica Oltenia am avut întâlnire în cadrul spectacolului ”Visuri de iarnă” cu maestrul Seo (Coreea de Sud), violonistul Radu Dunca și Orchestra Simfonică a Filarmonicii.



Duminică, 25 ianuarie la ora 19 a fost Blog-meet. Am facut planuri și am stabilit proiectele din 2015.

Azi 30 ianuarie suntem iar la Filarmonica.Am intalnit si elevi care vin singuri la concert.

În final vreau să îi mulțumesc domnului Mihai Firică. Emisiunea “Vocile Olteniei” are invitați din mediul de afaceri, administrație, educație, cultură, etc, asa ca dânsul cred că este printre cei mai informați craioveni Este un jurnalist foarte bun, îi urmaresc emisiunile pentru întrebările pe care le pune invitaților. Ma bucur că este aproape de bloggeri și participă la evenimentele noastre.
 
 Îi mulțumesc din nou domnului Mihai Firică și închei folosind cuvintele cu care dânsul își încheie emisiunea: “Veniti, noi facem vocea dumneavoastra ascultată.” 





luni, 15 decembrie 2014


BLOGGERII SPUN : CRAIOVA E MUZICALĂ

Concerte simfonice şi vocal-simfonice, muzică de operă, muzică veche, muzică de cameră, recitaluri  instrumentale, concerte de muzică rock, folk şi jazz sunt oferite spectatorilor în perioada 21 noiembrie - 17 decembrie 2014.

Marti 2 decembrie 2014 am fost la “Filarmonica Oltenia” împreună cu mai mulți bloggeri și am urmărit concertul Cameratei Regale.Citisem despre spectacolele de înaltă tinută pe care le oferă spectatorilor și m-am bucurat că această orchestră a fost invitată și a acceptat sa participe în cadrul Festivalului Internațional “Craiova Muzicală”. Am ascultat "Concertul pentru violoncel și orchestră" de Joseph Haydn și “Souvenir de Florence” de Piotr Ilici Ceaikovski.


Acustica este extraordinară la “Filarmonica Oltenia” și atmosfera care se creează între scenă și sală e foarte frumoasă. Am aplaudat minute în șir în sală și dupa terminarea spectacolului am așteptat Camerata Regala în holul filarmonicii sa ii mai aplaudam odata și să vorbim cu Vlad Dragulescu, managerul Filarmonicii. 
         
          

           În ziua de 11 decembrie am fost să văd Liszt Chamber Orchestra Budapesta, o orchestră de reputație mondială. Am ascultat Edward Elgar, Bella Bartok și Piotr Ilici Ceaikovski. 



La fiecare spectacol în holul Filarmonicii Oltenia te întâmpină cei care lucrează zi de zi acolo, îți răspund la întrebări sau îți recomandă ce poți să mai vezi în zilele următoare. Orice spectator revine la Filarmonică și datorită lor. Și site-ul este foarte structurat, găsești toate informațiile.
         Bloggerii din Craiova au creat un grup, ei informează și discută despre evenimentele culturale din Craiova, merg împreună la spectacole, îî cunosc pe managerii instituțiilor de cultură și pe cei care fac parte din echipa care dezvoltă aceste proiecte, fotografiază si scriu despre toate evenimentele la care au fost.

         Evenimentele muzicale organizate sub egida Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova sunt incluse în programul de promovare a oraşului pentru titlul de „Capitală Culturală Europeană“. Festivalul Craiova Muzicala se bucură, ediţia acesta, de sprijinul financiar al sponsorului CEZ Vânzare.



miercuri, 3 decembrie 2014


Ziua României și planuri pentru 2015



       Am sărbătorit Ziua României la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză din Craiova. A fost o întâlnire frumoasă, în care noi, bloggerii din Craiova, am primit foarte mult si am daruit foarte mult.
       Ce am dăruit? Bucuria de a fi împreună și de a sărbători ziua Romaniei, de a povesti despre obiceiuri, portul tradițional și gastronomie. Ce am primit? Am primit prietenia și căldura Magdalenei Filary care ne-a așteptat la Centrul de Limbă și Cultură Poloneză cu bucate românești. Am început să ne prezentăm și să împărtășim cu ceilalți ce știm despre Polonia. Ne-am amintit despre "Quo Vadis", despre "Sobieski și românii" care se regăsește în toate manualele de limba română, despre exilul guvernului polonez și legătura dintre Craiova și Polonia, despre Cracovia, despre polka.
       Ce am mâncat? Toată cratița, adică fasole cu ciolan. Magdalena Filary ne-a așteptat cu masa plină de bunătăți. Am avut murături, pâine caldă, fasole cu ciolan, vin din Oltenia și vodka poloneză. Am făcut fotografii și am început să facem planuri pentru 2015. Propunerile mele sunt:
       1.La Centrul Cultural Polonez se desfășoară în fiecare joi cursuri gratuite de limbă poloneză. Știu că există proiecte în care pe primul loc sunt discuțiile libere pe tema unor subiecte propuse de profesor. Nu mai citești exercitiul 3 în care înveți despre familie, ci discuți despre asta…chiar dacă este curs de începători. Se pot face și în parc și discuți despre flori, păsări, etc.
       2.Eu sunt pasionată de flori și dulciuri, așa că mi-ar plăcea să aflu cât mai multe despre natura și gastronomia Poloniei.
       3.Toți am spus că am vrea să vizităm Polonia și să facem după aceea o expoziție de fotografii în Craiova.
       4.Polonia este campioană în atragerea de fonduri UE. Am putea învăța să atragem  finanțări pentru proiectele noastre.
       5.Social Media are un rol important. Mi-ar plăcea să facă parte din delegația oamenilor de afaceri care vor veni in Craiova și câțiva bloggeri și să putem discuta despre organizarea unor întâlniri comune în viitor a bloggerilor din Craiova și Polonia.
       6.Ne-am amintit despre polka, am pus întrebări, așa că ar fi frumos să învățăm polka.
       Aș vrea să închei spunându-vă că am ajuns acasă și am căutat povestea pe care o ascultau toți copiii cu întâmplările Motanului din Cracovia. În fiecare casă exista cartea asta când eram copil și mă bucur să văd că se editează în continuare. Mi-ar plăcea să ascult povestea în poloneză.

Și nu pot uita să amintesc despre jocul de cărți “Păcălici” pe care generații de copii îl jucau în fața blocului. Poate vă amintiți că existau 26 de naționalități și există si UN POLONEZ SI O POLONEZA îmbrăcați tradițional.
Cine e in poză:
Magnus
 Cred că a fost cea mai frumoasă zi de 1 Decembrie.
 




marți, 9 septembrie 2014

Guy Jennigs și "Drumuri brâncușiene"



      
Brâncuşi a petrecut şase ani din adolescenţă la Craiova, fiind elev bursier eminent la Şcoala de Arte şi Meserii.Foaia matricolă cuprinde numai note de 9 si 10 și arată că a absolvit în patru ani în loc de 5. Această școală poartă numele marelui sculptor, la intrare există șase grinzi din lemn ce provin din atelierul lui Brâncuși de la Paris și un muzeu în care se păstrează numeroase obiecte ce au aparținut artistului. 
Turiști și specialiști din intreaga lume sunt interesați de locul în care Brâncuși s-a format.Din ce în ce mai mulți vin să viziteze Craiova și să participe la evenimente dedicate marelui sculptor.                

Muzeul de Artă găzduiește 6 opere ale lui Brâncuși: Cap de fată (Orgoliu), Cap de copil, Sărutul, Coapsa, Împăratul roman Vitellius și Domnișoara Pogany (copie dupa cea din colecția Storck-Botez).

     Orașul s-a îmbogățit în ultimii ani cu sculpturi care reprezintă o carte de vizită a capitalei Olteniei.Simpozionul Internațional de Sculptură “Drumuri brâncușiene” organizat de Casa de Cultură Traian Demetrescu înfrumusețează orașul.La ediţia din 2014 au luat parte opt sculptori din cinci ţări.Timp de o lună, artiștii au prelucrat blocuri de piatră de Vratza, având ca temă opera lui Marin Sorescu.Materialele de promovare au fost realizate de un student la Graphic Design din Grecia care este pasionat de opera lui Brâncuși.Casa de Cultură Traian Demetrescu se află în Centrul Vechi al Craiovei și are o gradină foarte frumoasă, așa că turiștii pot poposi acolo să ceară informații sau să stea de vorbă cu Cosmin Dragoste, managerul instituției.  

        Guy Jennigs, director al Departamentului Artă Modernă și Impresionistă de la Casa de licitații Cristie’s, New York, a venit în februarie 2014 pentru prima dată în România să îi descopere originile şi spiritul marelui sculptor modern Constantin Brâncuși.
       „Pentru mine, vizita la Craiova este o nouă experiență și totodată o mare provocare. Am fost interesat foarte mult în ultimii ani de activitatea lui Brâncuși și simt că am înțeles complet spiritul artistului, spiritul omului”, a precizat Guy Jennigs..



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu