marți, 6 iunie 2017

Vinurile de la Crama Odobești și prietenii săi din Cetatea Băniei



În fiecare lună bloggerii din Craiova au întâlnire cu vinurile de calitate de la cramele consacrate din Romania acompaniate de branzeturi. Aceste evenimente fac parte din proiectul Brânzeturi cum se cu….Vin inițiat de Asociația Bloggerilor Olteni și DictionarCulinar.ro. 


Vinurile sunt prezentate de proprietarul cramei sau reprezentanți ai acestuia, somelieri, degustatori. Am cunoscut oameni pasionati care doresc să împărtășească efortul uriaș pentru a obține vinuri de calitate. 

Săptămâna trecută a avut loc un nou eveniment. 
Pentru prima oara am fost invitați de reprezentantul unui magazin de vinuri. De obicei există o fractură de comunicare între cei care produc vinurile și clienți. Cei care vând vinurile nu se implică în organizarea unor evenimente în care să explice consumatorilor povestea lor. 

Liviu Dorel Ionescu ne-a invitat la restaurantul Hotelului Rexton să cunoaștem vinurile de la Crama Odobești. 

Am avut mai multe surprize. Vinurile au fost prezentate de Narcis Neagoe, absolvent al unui master dedicat vinurilor, din cadrul Facultății de Agronomie din Craiova. Sunt mulți absolvenți ai acestui master, dar foarte puțini își propun să pună în aplicare ce au învățat. Cunosc mai multi profesori care predau despre vinuri și m-am bucurat să cunosc un tânăr care vrea să aibă o carieră în domeniu. 


A mai fost o surpriză. De obicei la fiecare eveniment participă și prietenii noștri sau cei care își doresc să fie alături de noi. Acum au participat mulți tineri pasionati de instagram. Nu știau despre vinuri, dar au fost curioși să afle. 

În această atmosferă a început prezentarea vinurilor de la Crama Odobești, acompaniate de brânzeturile Delaco: Fetească Regală alături de Brie, Fetească Neagră și Cașcaval Sofia Delaco, Băbească Neagră împreună cu Grana Padano Delaco 

Vinul Fetească Regală prezentat este din 2013, un vin alb, sec și conține 12% alcool. Aromele plăcute de citrice și arome florale au atras comentariile noastre. Un soi autentic românesc, pe care putine crame l-au plantat.  
Asocierea propusă pentru acest vin a fost Ile de France, o brânză brie, considerată regina  brânzeturilor după ce a devenit brânza preferată a regelui Charlemagne, în secolul al VIII-lea. 



A urmat Feteasca Neagră producție din 2013. Feteasca Neagră, un alt soi autentic românesc, care necesită multă grijă în obținerea unui vin de calitate, este vinul pe care nu mă satur niciodată să îl descopăr.

 În plus, acest vin prezentat sub brandul Ștefan cel Mare, a venit la întâlnirea cu bloggerii alături de o legendă. Marele domnitor întorcându-se dintr-o bătălie a poposit într-un sat. Într-o cârciumă, o tânără l-a servit cu „un vin roșu și bun” și o doamnă mai în vârstă i-a umplut paharul cu un „vin roșu cu un gust excepțional”. Ștefan cel Mare le-a dat vinurilor câte un nume: Feteasca Neagră și Băbeasca Neagră
Feteasca Neagră este strălucitor, are arome de prune uscate și alte fructe roșii, în special mure.


Perechea acestui vin la degustare a fost Cascavalul Sofia de la Delaco. Cașcavalul este iubit de toti consumatorii. Unii spun că ar fi originar de prin sudul Italiei unde ar mai avea și azi ceva veri mai îndepărtati (mozzarella și caciocavalo). Alții menționează rădăcina cuvântului -“caș” care arată originile sale aromâne. 

Cașcavalul Sofia de la Delaco este asocierea ideală cu Feteasca Neagră, are un gust ușor sărat și are o aromă fină.  

Aceasta este combinația preferată din această seară. Pentru Feteasca Neagră aleg cuvântul magic: autenticitate. Pentru Cașcavalul Sofia aleg cuvântul magic poveste și pentru asocierea lor aleg: prietenie



Băbeasca Neagră din 2013, un soi tradițional românesc cu arome de cireșe negre, asociat cu Grana Padano, o brânza maturată și cu o istorie veche de 900 de ani au încheiat această minunată seară. 

Ce mi-a plăcut? L-am cunoscut pe domnul Liviu Dorel Ionescu, un om pasionat care vinde vinuri românești și se implică în promovarea lor, l-am cunoscut pe Narcis Neagoe, un tânar absolvent care și-a propus să promoveze vinurile, am aflat legenda vinurilor Feteasca Neagră și Babeasca Neagră și am avut alături ca de obicei brânzeturile foarte bune de la Delaco.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu