Ne-am
propus să dăm o nouă valoare bogăției oenologice din Oltenia. Să vorbim despre vinuri
și locurile de unde sunt, despre tradiția de secole în producția și comercializarea
vinurilor.
Ca de obicei, vinurile prezentate sunt însoțite de brânzeturile fine
de la Delaco, un
jucător important de pe piața de brânzeturi din România, parte integranta a
grupului francez Savencia unul dintre cei mai mari producători de pe piața de
lactate la nivel mondial.
În fiecare lună,
proiectul bloggerilor din Craiova poposește într-un restaurant renumit,
apreciat de craioveni pentru calitatea serviciilor. Este primul eveniment din
2016 și ne-am întâlnit cu mare bucurie într-un salon elegant al Casei Ghincea,
un restaurant foarte cunoscut din centrul orașului.
Vinurile de la Domeniile Sâmburești,
medaliate la Târgul Internațional de la Beijing au fost invitate acum la
Craiova. Invitații care au oferit informațiile despre vinuri
au fost Prof. Univ. Nicolae Giugea – vicepreședinte al Asociației
Degustătorilor Autorizați din România, secondat de Mirela Gheorghe – oenolog și
de Prof. Cristian Mărăcineanu.
Ca
de obicei brânzeturile frumos prezentate acompaniau fiecare sortiment de vin.
Seara
a început cu Chardonnay împreună cu brânza Camembert. Toată lumea știe “Chardonnay – Vinul care intelege femeile”, cu
un gust proaspăt și arome vanilate. A venit însoțit de o brânză prezentată în
premieră de Delaco la evenimentele noastre. A fost o asociere care mi-a plăcut
foarte mult.
A urmat o altă prezentare interesantă Roze și o brânză cu mucegai
Bavaria Blu- Bergader, și această brânză este prezentă în premieră la Craiova.
Am aflat multe informații despre tehnologia de obținere a unui roze, s-au pus
întrebări și s-au făcut fotografii.
Aceasta a fost combinația mea preferată
deoarece Bavaria Blu, o brânză
moale, cremoasă, cu o coajă fină de mucegai nobil alb pe exterior și mucegai
albăstrui fîn în interior mi-a plăcut foarte mult gustul ei împreună cu Roze,
este alegerea perfectă pentru Roze. Este extrem de gustoasă datorită combinației
celor două tipuri de mucegai. Bergader inventatoarea acestui tip unic de brânză
o produce din lapte de vacă pasteurizat provenit numai din regiunea bavareză. O
voi recomanda la randul meu celor care iubesc vinul Roze.
Cașcavalul
afumat, un produs românesc a acompaniat Pinot Noir, un vin delicat, fin și
rotund. La evenimentele trecute cașcavalul afumat a însoțit alte sortimente de
vin, așa că ne vom aștepta mereu la diverse propuneri.
Feteasca Neagră este vinul meu preferat, îl promovez
alături de gastronomia din Oltenia și ceramica de Horezu realizată de meșterii
renumiți sau cea interpretată într-o
variantă contemporană de Adrian Oianu.
În această seară acest vin a fost insotit
de Grana Padano, o combinație interesantă.
O brânză cu mucegai albastru, Edelpilz
și regele vinurilor, un Cabernet Sauvignon care a cucerit medalii la târgurile
internaționale au încheiat această frumoasă seară.
Mi-a plăcut că am avut
invitați de la Universitatea din Craiova, am pus intrebări, am povestit despre
proiectul nostru Branzeturi cum se cu....Vin și sper să ne vedem în curând.
Îmi
doresc să mergem când va veni primăvara la Domeniile Sâmburești, un loc menționat în documentele
anului 1597 în timpul domniei lui Mihai Viteazul, când este dat cu
"întărire domnească" vestitului său capitan Val Armas Marco pentru
vrednicia cu care a luptat împotriva turcilor.
Să mergem să vedem locurile și să
aflam istoria vinurilor medaliate de la Sâmburești.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu