duminică, 28 februarie 2016

Vrei să faci un cadou? Vinul Principelui Rose Fetească Neagră și Emmentaler – Delaco sunt alegerea perfectă



Am ajuns la a patra întâlnire în care noi, bloggerii din Craiova, celebrăm vinurile din Oltenia și branzeturile de la Delaco. Suntem ajutați de somelieri, de oenologi și uneori de proprietarii cramelor. Ascultăm și punem întrebări despre brânzeturi și vinuri, despre modul în care se servesc și felul în care le asociem. 
La fiecare degustare descopăr sortimente de brânză pe care nu le știam pînă acum și soiuri noi de vinuri. Brânzeturile renumite de la Delaco și vinurile de la Domeniile Vânju Mare au fost invitate la întâlnirea bloggerilor care a fost găzduită de crama Restaurantului Rex.
Delaco este parte integrantă a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piața de lactate la nivel mondial. Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienților, branduri renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana sunt atent selecționate și produse dupa rigori stricte pentru a oferi cea mai înaltă calitate. 

De când a început proiectul # Brânzeturi cum se cuVin la fiecare eveniment suntem întâmpinați cu produse noi. Acum, am servit pentru prima oară sortimentul de brânză Mini Brie – Ile de France denumită după provincia cu același nume. A fost apreciată de regele Charlemagne, nobilii francezi, poporul francez și în prezent brie este considerată regina brânzeturilor din Franța. În varianta Mini Brie produsele sunt ambalate individual în 5 mini porții. Este fabricată din lapte de vacă, pasteurizat și are textura moale și mătăsoasă. Mi-a plăcut foarte mult povestea ei și aroma ei fructată. Am aflat că se servește la temperatura camerei, cu felii de baghetă sau cu fructe (pere, struguri albi). 
 Tot pentru prima oară am servit un alt sortiment care mi-a plăcut foarte mult: Danish Blue – Castello.
Este o brânză cu mucegai albastru nobil și are un gust bine conturat, picant, ușor sărat. Deja am învățat despre brânzeturile cu mucegai de la Delaco și aceasta mi-a plăcut pentru că este tartinabilă dar în același timp și feliabilă datorită texturii sale. Acum am servit-o pe o felie pe pâine prăjită, dar sunt curioasă să văd cum este și varianta feliabilă. Este un sortiment care este recomandat ca ingredient pentru sosuri, dressinguri, salate. 



 Aceste brânzeturi speciale au fost acompaniate de vinurile premiate de la Domeniile Vânju Mare. Ecosistemul viticol din zona Vânju Mare Oreviţa se află în județul Mehedinţi, este aproape de Dunăre și este caracterizat de un climat continental temperat cu nuanţe mediteraneene. Solul predominant brun şi brun roşcat de pădure alături de  regimul echilibrat de precipitaţii, creează condiţii optime de supramaturare.

 Prezentarea lor a fost a fost foarte interesantă, prin informațiile pe care le-am primit de la proprietarul cramei, doamna Mariana Gârnița, de la Mirela Gheorghe - oenolog la Domeniile Vânju Mare și de la Prof. Univ. Nicolae Giugea – vicepreședinte al Asociației Degustătorilor Autorizați din România. 
Vinurile care au acompaniat brânzeturile de la Delaco au fost: Sauvignon Blanc, Tamâioasă Românească, Rose din Fetească Neagră, Merlot și Fetească Neagră. 
Mă bucur că Domeniile Vânju Mare acordă o mare atenție soiurilor tradiționale românești și toti bloggerii au apreciat Tămâioasa Românească, Rose din Fetească Neagră și Feteasca Neagră. Am aflat multe informații despre modul de obținere al fiecarui sortiment de la doamna Mirela Gheorghe - oenologul de la Domeniile Vânju Mare. 
Combinația mea preferată a fost asocierea vinului Rose din Fetească Neagră și  Emmentaler – Delaco. Originară din valea Emmental din Elveția, această brânză are un concept foarte interesant și de aceea este renumită în toată lumea.
Emmentaler este considerat unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și a găurilor specifice din structură. Este o brânză tare din lapte de vacă pasteurizat, are un gust dulceag, ușor acid și o aromă fructată, cu nuanțe de nucă. Textura este foarte interesantă, este fermă, cu găuri mari.


  La acest sortiment special am fost uimită de asocierea propusă. Emmentaler și Vinul Principelui Rose 2015 din Fetească Neagră. Am aflat că strugurii au fost culeşi  manual, au fost desciorchinaţi şi apoi ţinuţi la macerare pentru obţinerea culorii, timp de 6 ore, la o temperatură de 10 º C. A urmat o presare uşoară şi apoi fermentarea, ca  la un  vin alb, în cisterne de inox,  la 15 -17º C, timp de o lună.
Este DOC CMD – vin cu denumire de origine controlata cules la maturitate deplină si are o culoare foarte strălucitoare. Nu am mai servit pina acum un vin Rose din Fetească Neagră și am fost surprinsă de aromele intense de fructe roşii. În gură este suplu, foarte rotund, cu aciditate proaspătă, dar bine echilibrată .  

 Ce am aflat nou? Am aflat multe informații noi la acest eveniment, despre brânzeturi și despre vinuri. 
Mi-a plăcut că Delaco ne oferă mereu surprize, ne aduce sortimente noi și pot să spun că Danish Blue a fost surpriza serii, ca mod de prezentare, textură și aromă. 
Mi-a plăcut că am stat de vorbă cu doamna Mariana Gârnița și am aflat despre participarea lor la un proiect internațional Ruta Împăraților Romani. Domeniile Vânju Mare acordă o mare atenție strategiei de marketing, au participat la seminarii și vor să inițieze excursii pentru turiști în vie și activități educative pentru copii. Ce mi-a mai plăcut? Dorinţa de a păstra şi a duce mai departe buna tradiţie a vinurilor deosebite obţinute atât din soiuri autohtone  și m-am bucurat să aflu că vinul care mi-a plăcut cel mai mult este medaliat la Mondial du Rose Cannes.                                                                   
Știu sigur că Delaco și Domeniile Vânju Mare sunt alegerea ideală pentru a oferi unei persoane dragi un dar.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu