Am ajuns la a patra întâlnire în care noi, bloggerii
din Craiova, celebrăm vinurile din Oltenia și branzeturile de la Delaco. Suntem
ajutați de somelieri, de oenologi și uneori de proprietarii cramelor. Ascultăm
și punem întrebări despre brânzeturi și vinuri, despre modul în care se servesc
și felul în care le asociem.
La fiecare degustare descopăr sortimente de brânză
pe care nu le știam pînă acum și soiuri noi de vinuri. Brânzeturile renumite de
la Delaco și vinurile de la Domeniile Vânju Mare au fost invitate la întâlnirea
bloggerilor care a fost găzduită de crama Restaurantului Rex.
Delaco este parte integrantă a grupului francez
Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piața de lactate la nivel
mondial. Delaco oferă un portofoliu de produse foarte vast clienților, branduri
renumite precum Bergader, Castello, Ile de France, Zott, Arla, Joya sau Milkana
sunt atent selecționate și produse dupa rigori stricte pentru a oferi cea mai
înaltă calitate.
De când a început proiectul # Brânzeturi cum se cuVin la
fiecare eveniment suntem întâmpinați cu produse noi. Acum, am servit pentru
prima oară sortimentul de brânză Mini Brie – Ile de France denumită după
provincia cu același nume. A fost apreciată de regele Charlemagne, nobilii
francezi, poporul francez și în prezent brie este considerată regina
brânzeturilor din Franța. În varianta Mini Brie produsele sunt ambalate
individual în 5 mini porții. Este fabricată din lapte de vacă, pasteurizat și are
textura moale și mătăsoasă. Mi-a plăcut foarte mult povestea ei și aroma ei
fructată. Am aflat că se servește la temperatura camerei, cu felii de baghetă
sau cu fructe (pere, struguri albi).
Tot pentru
prima oară am servit un alt sortiment care mi-a plăcut foarte mult: Danish Blue
– Castello.
Este o brânză cu mucegai albastru nobil și
are un gust bine conturat, picant, ușor sărat. Deja am învățat despre brânzeturile
cu mucegai de la Delaco și aceasta mi-a plăcut pentru că este tartinabilă dar
în același timp și feliabilă datorită texturii sale. Acum am servit-o pe o
felie pe pâine prăjită, dar sunt curioasă să văd cum este și varianta feliabilă.
Este un sortiment care este recomandat ca ingredient pentru sosuri,
dressinguri, salate.
Aceste brânzeturi
speciale au fost acompaniate de vinurile premiate de la Domeniile Vânju Mare. Ecosistemul
viticol din zona Vânju Mare Oreviţa se află în județul Mehedinţi, este aproape
de Dunăre și este caracterizat de un climat continental temperat cu nuanţe
mediteraneene. Solul predominant brun şi brun roşcat de pădure alături de regimul echilibrat de precipitaţii, creează
condiţii optime de supramaturare.
Prezentarea
lor a fost a fost foarte interesantă, prin informațiile pe care le-am primit de
la proprietarul cramei, doamna Mariana
Gârnița, de la Mirela Gheorghe - oenolog la Domeniile Vânju Mare și de la Prof.
Univ. Nicolae Giugea – vicepreședinte al Asociației Degustătorilor Autorizați
din România.
Vinurile care au acompaniat brânzeturile de la Delaco au fost:
Sauvignon Blanc, Tamâioasă Românească, Rose din Fetească Neagră, Merlot și
Fetească Neagră.
Mă bucur că Domeniile Vânju Mare acordă o mare atenție
soiurilor tradiționale românești și toti bloggerii au apreciat Tămâioasa
Românească, Rose din Fetească Neagră și Feteasca Neagră. Am aflat multe
informații despre modul de obținere al fiecarui sortiment de la doamna Mirela
Gheorghe - oenologul de la Domeniile Vânju Mare.
Combinația mea preferată a
fost asocierea vinului Rose din Fetească Neagră și Emmentaler – Delaco.
Originară din valea Emmental din Elveția, această brânză are un concept
foarte interesant și de aceea este renumită în toată lumea.
Emmentaler este
considerat unul din felurile de brânză cel mai greu de obținut datorită
procesului de maturare care trebuie să ducă la formarea simultană a gustului și
a găurilor specifice din structură. Este o
brânză tare din lapte de vacă
pasteurizat, are un gust dulceag, ușor
acid și o aromă fructată, cu nuanțe
de nucă. Textura este foarte interesantă, este fermă, cu găuri mari.
La acest sortiment special am fost uimită de asocierea
propusă. Emmentaler și Vinul Principelui
Rose 2015 din Fetească Neagră. Am aflat că strugurii au fost
culeşi manual, au fost desciorchinaţi şi apoi ţinuţi la macerare
pentru obţinerea culorii, timp de 6 ore, la o temperatură de 10 º C. A urmat o
presare uşoară şi apoi fermentarea, ca
la un vin alb, în cisterne de
inox, la 15 -17º C, timp de o lună.
Este DOC CMD – vin cu denumire de origine
controlata cules la maturitate deplină si are o culoare foarte strălucitoare. Nu am mai servit pina acum un vin Rose din Fetească
Neagră și am fost surprinsă de aromele intense de fructe roşii. În gură este
suplu, foarte rotund, cu aciditate proaspătă, dar bine echilibrată .
Ce am aflat nou? Am aflat
multe informații noi la acest eveniment, despre brânzeturi și despre vinuri.
Mi-a plăcut că Delaco ne oferă mereu surprize, ne aduce sortimente noi și pot
să spun că Danish Blue a fost surpriza serii, ca mod de prezentare, textură și
aromă.
Mi-a plăcut că am stat de vorbă cu doamna Mariana Gârnița și am aflat
despre participarea lor la un proiect internațional Ruta Împăraților Romani.
Domeniile Vânju Mare acordă o mare atenție strategiei de marketing, au
participat la seminarii și vor să inițieze excursii pentru turiști în vie și
activități educative pentru copii. Ce mi-a mai plăcut? Dorinţa de a păstra şi a
duce mai departe buna tradiţie a vinurilor deosebite obţinute atât din soiuri
autohtone și m-am bucurat să aflu
că vinul care mi-a plăcut cel mai mult este
medaliat la Mondial du Rose Cannes.
Știu sigur că Delaco și Domeniile Vânju Mare sunt alegerea ideală pentru
a oferi unei persoane dragi un dar.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu