miercuri, 5 octombrie 2016

Premiera Don Carlo și magia muzicii lui Verdi



Versiunea integrală în cinci acte a operei Don Carlo, care nu s-a mai prezentat în România din 1966, deschide stagiunea 2016-2017 la Opera Română Craiova. 



După 50 de ani, în data de 5 octombrie 2016 la ora 19 pe scena Cercului Militar, o echipa extraordinară prezintă acest titlu. Este un spectacol despre singurătatea puterii regizat de Rareş Zaharia. 

Rareş Zaharia este iubit și apreciat de public datorită spectacolelor de mare succes montate în Cetatea Băniei, spectacolele Otello (2013) şi Sânge Vienez (2015). Acest renumit regizor îi are alături pe scenografa Barbara del Piano (Franţa) și pe dirijorul Walter Attanasi (Italia).
 Scenografa Barbara del Piano a colaborat cu regizori renumiți și are studii de fashion design. A fost invitată la Craiova de Rareș Zaharia să dea viață decorurilor din Sânge vienez în anul 2015 și acum face parte din nou din echipa sa. 

Maestrul Walter Attanasi, considerat unul dintre cei mai interesanţi dirijori ai generaţiei sale, este invitat să dirijeze lucrări simfonice şi de operă pentru prestigioase instituţii, teatre şi festivaluri: Teatro alla Scala din Milano, Arena Verona, Opera din Roma, Musikverein şi Konzerthaus din Viena, Opera de stat din Hamburg, Colon din Buenos Aires, Opera de Bellas Artes din Mexico City, Opera Naţională din Praga, Filarmonica din Vilnius. Acum este dirijor permanent la Opera Română Craiova.

 
Alături de Orchestra, Corul şi Baletul Operei Române Craiova, îi vom asculta pe soliştii Sorin Drăniceanu, George Andguladze (Georgia) - Regele Filip al II-lea, Hector Lopez (Cluj-Napoca) - Don Carlos, Șerban Vasile (Bucureşti) – Rodrigo, Anda-Louise Bogza (Cehia), Karina Flores (Rusia) - Elisabeta de Valois, Ramona Zaharia (Germania), Ljubica Vraneš (Serbia) - Prințesa Eboli, Kakhaber Shavidze (Georgia), Dragoljub Bajić (Serbia) - Marele inchizitor, Vladislav Popov (Rusia), Dragoş Drăniceanu - Un frate, Noemi Modra – Tebaldo, Florin Ormenişan - Il Conte di Lerma, Marian Dăbuleanu – Un araldo.
 
Don Carlo a avut premiera la 11 martie 1867 la Opera din Paris, este cea mai mare dintre operele franceze ale lui Verdi, numită chiar de compozitor grand opéra à la française. Verdi a dăruit contemporanilor şi o versiune în italiană care a fost prezentată la Scala din Milano la 10 ianuarie 1884. 


Una dintre cele mai frumoase muzici scrise vreodată, Don Carlo, este ultima din cele patru opere de Verdi scrise după un tragedia de Friedrich Schiller. 
O poveste despre iubire, intrigi, trădări, politică, tragedii personale, istorie, cruzime şi răzbunare. 
 O partitură complexă care nu se află în acest moment în repertoriul operelor din România. 

Veniți la Opera Română Craiova. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu