vineri, 6 ianuarie 2017

....pentru ca toată lumea sa audă de Colțul Românesc – SUVENIR de Sălaj



Promovez proiectele designerilor români, scriu despre brandurile românești și acum mă alătur cu bucurie celor care promovează Colțul Românesc – SUVENIR de Sălaj, primul kit de suveniruri autentice  românesti. După un an de documentare, creație și meșteșugărit, echipa formata din designeri, creatori de produs, meșteșugari și atelierul-șezătoare Mândra Chic & Muzeul de Pânze și Povești a realizat piese lucrate manual sau serii mici de obiecte tip suvenir, cu grafici originale, inspirate din specificul zonei. 




Din 2011 cunosc proiectele atelierului-șezătoare Mândra Chic & Muzeul de Pânze și Povești. Alina Zară este din Mândra și a venit împreună cu echipa sa în București la un eveniment care promova Țara Fagarașului. 




Era un eveniment care a durat două zile și am constatat că a doua zi au venit din nou cei care veniseră în prima zi. S-au îndrăgostit de produsele și oamenii din Mândra. Am scris, am povestit prietenilor și de atunci le urmăresc proiectele. 


Acum Alina Zară are alături o echipă mai mare pregătită să dezvolte proiectul Colțul Românesc – SUVENIR de Sălaj, atât pe plan local cât și național. 
Este un proiect pilot al Fundației pentru Educație si Dezvoltare Locală Agapis – Sălaj, cofinanțat de Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj. Partener este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus. 

Kitul de bază cuprinde: perne decor de zestre și podoabă, zadii de socăcit cu aplicații manuale, straițe urbane, bijuterii inspirate de tezaurele dacice din Sălaj, cărți poștale cu poveștile locului, tricouri cu aplicații lucrate manual și inspirate din modelele vechi de spăcele (ii sălăjene) mixate cu vorbe nealcoșe din partea locului, elemente clasice de tip suvenir. Acestora li se adaugă și un pachet gourmet, care cuprinde: miere de albine, pălincă, prune uscate cu nucă, silvoiță, vin spumant și alte bunătăți locale. 



Brandurile românești au nevoie de oameni inimoși, care pun pasiune în ceea ce fac. Această echipă a realizat produse care vorbesc despre istorie, emoții și locuri minunate. Acum le prezintă publicului și ne invită să le descoperim. 

Pernele decor de zestre și podoabă sunt cusute manual, din materiale naturale fabricate în România, cu aplicații de pânze cusute și texte brodate. Când le privesc îmi vin în minte imagini cu pernele pe care le regăseam în casele bunicilor la loc de cinste și grija cu care femeile coseau toată iarna. Aceste perne sunt realizate de 6 meșterițe sălăjene, în colaborare cu atelierele-șezătoare Mândra Chic, din cadrul Muzeului de Pânze și Povești din Mândra, Țara Făgărașului. 

Pernele au forma clasică de „puiuț” tradițional, iar pernița colț este reinterpretarea unuia dintre cele mai populare simboluri românești, colții lupului, care reprezintă semnul de forță care te scoate din întuneric la lumină, te călăuzește pe calea cea bună și îți poartă noroc. Din luna februarie se pot comanda online, le găsiți în magazinul Colțul Românesc.
 

Vă plac zadiile (sorțuri de bucătărie) de socăcit? Sunt cusute manual sau țesute după izvoade vechi locale descoperite în muzee, sunt realizate din materiale naturale fabricate în România și brodate cu vorbe de socăcit (bucătărit) din partea locului. 
Au aplicate pânze cu motive tradiționale din zonă sau reinterpretări a unor elemente specific locale: albine, ceapa de Pericei, pasărea de pe ceramica de Zalău, prunele folosite la celebra pălincă din zonă sau simboluri decorative. 


Vă invit să admirați straițele urbane. Straița din această colecție însoțeste povestea oricărei călătorii prin lume.



Colțul Românesc ne invită sa trimitem celor dragi cărți poștale. Este o colecție de imagini și povești reprezentative într-un set de cărți poștale de excepție oferite de fotografii Sebastian Olaru, Mirel Matyas, Lucian Milas, specialistul în gastronomie locală Mircea Groza, pictorul Gheorghe Ilea și graficianul Oana Mărieș. 

Povești despre căsuțele țărănești din Sălaj, despre Grădina Zmeilor, despre daci și romani, pălincă, miere sau slănină friptă-n botă, despre nunțile ca spectacol popular, despre fetele nelcoșe din zonă sau zestrea veche din lăzile de zestre autentice, le găsim pe toate în cărțile poștale cu poveștile locului. 



Este interesant conceptul acestui kit de suveniruri. Găsim și o linie specială de obiecte clasice de tip suvenir inspirată de specificul local. 

Tricouri cu aplicații lucrate manual și inspirate din modelele vechi de spăcele (ii sălăjene), brelocuri, insigne, magneți, tricouri sau sacoșe de pânză cu grafici stilizate.

Totul este o poveste, vă invit să descoperiți toate produsele de la Colțul Românesc și să comentați ce v-a plăcut cel mai mult. 

Zestrea contemporană cu elemente de patrimoniu local, reinterpretate în design modern îmi transmite emoții puternice despre locuri și oamenii de care îmi este dor. 

2 comentarii:

  1. România toata este o poveste! Blogul este o poveste despre povesti!
    Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc foarte mult. Voi scrie si alte articole despre povesti din Romania.

    RăspundețiȘtergere