vineri, 6 martie 2015

Dantele și povești din Țara Cerurilor Deschise …



Pentru comunitatea de făgărășeni aflați în București – dar și pentru cei care doreau să facă cunoștință într-un mod inedit cu Țara Făgărașului, Earth Market/Târgul Țăranului a găzduit un proiect care își propune o viziune proprie asupra culturii autentice prin imagini și povești.
Earth Market, singura Piață Turistică din România, situată în curtea clădirii de patrimoniu The Ark-Bursa Mărfurilor, a invitat la București conviviumul “Slow Food Țara Fagarașului” și echipa tarafagarasului.eu  care derulează proiecte pentru redescoperirea, conservarea și promovarea locurilor, oamenilor, obiceiurilor, gastronomiei, vestimentatiei si mesteșugurilor.


Echipa de la tarafagarasului.eu a propus oaspeților cu dor de gusturi și arome din Țara Făgărașului, o expoziție de costume vechi de peste 60 de ani din satul Mandra și o colecție de „dantele și povești“. Țara Făgărașului este "Țara Cerurilor Deschise", la intersecțiile de drumuri,se află câte o troiță cu brațele întinse spre cer.
Două venerabile doamne înveșmântate în minunate straiuri autentice și două tinere au povestit tuturor curioșilor cum își păstrează costumele, cum își cresc copiii,  cum își primenesc casele.
Oaspeții care au venit sâmbătă, au mâncat și au stat la povești mult după ora la care se termină de obicei târgul, s-au întors duminică cu prietenii lor să ne vada din nou.Toți oaspeții nostri, puneau întrebări, ascultau și se fotografiau cu cele două doamne.


Atunci am cunoscut această echipă minunată și de atunci urmăresc proiectele lor. Copiii și tinerii sunt mici designeri vestimentari la “Mândra Chic”,  divizia fashion & souvenir a proiectului tarafagarasului.eu.
"Tricoul fain" este un alt proiect al lor, este inovativ, vinde de fapt, bucăţica de ţesătură şi vorba brodată pe ea, reciclată cu stil și reinterpretată . 
   

Un alt proiect al acestei minunate echipe este Perniță faină Mândra Chic - pernă decor, UNICAT, din materiale naturale, cu aplicații de pânze vechi și vorbe brodate.

Eforturile copiilor și tinerilor implicați în acest proiecte, pentru documentare, concept și confectionare presupun multe luni de zile de muncă. Ei caută mereu informații despre modul în care pot să își planifice mai bine activitățile, pentru a onora comenzile din România și din străinătate.
Sunt și alte ONG-uri implicate în activități de antreprenoriat. Atelierul de pânză  realizează manual mai multe modele de sacoșe din pânză naturală și imprimate cu vopsea pe bază de apă.

 
Voi promova în continuare aceste proiecte speciale.





19 comentarii:

  1. Minunat proiect menit sa nu lase cultura romaneasca sa se piarda in negura timpului. Mai auzisem de proiect dar ma fascineaza cu fiecare noua veste. Sper, intr-o zi la un costum popular vechi sau macar la un tricou inscriptionat ce sa poarte si o bucata de port vechi. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E un proiect care aduce oamenii buni la un loc....si sper sa mergem impreuna la Mndra.

      Ștergere
  2. Foarte frumoase creatiile. Traditia readusa la viata intr-un format modern mi se pare o idee foarte buna. Spor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt implicate toate generatiile....asta imi place cel mai mult.

      Ștergere
  3. Foarte frumoase exponatele iar ideea mi se pare inedita! Felicitari si spor in competita SuperBlog!

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte minunata initiativa. Imi plac creatiile lor!
    Atat tricourile cat si pernitele. Cat despre masina de cusut, orice fac japonezii, sunt sigura ca este lucrat in cel mai mic detaliu. Bafta la SB!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foarte frumoase exponatele, crearea de arta populara ne da continuitate si ne cinsteste inaintasii.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cand vad si in Craiova un proiect de acest gen?

    RăspundețiȘtergere
  7. Mult succes la Sprin superblog vă doresc! Frumos articol! O astfel de mașină chiar este utilă pentru un asemenea proiect.

    RăspundețiȘtergere
  8. Asa este, trebuie sa promovam aceste initiative.Sper sa mergem la Mandra,sa ii cunoasteti

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi plac la nebunie si ideea si articolul tau, Mirela. Mi-ar placea sa ma implic, in limita timpului disponibil. Iti urez mult-mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  10. Am auzit și cu alta ocazie de aceste proiecte, dar nu cunoșteam amănunte. Felicitări pentru articol și pentru promovare! Astfel de brandurile românești merită mult mai multă atenție, pentru că ele aduc tradițiile și emoțiile în cotidianul nostru anost.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  11. Este o echipa minunată...Tanti Cornelia (care este în prima fotografie) are peste 80 de ani, ma sună de atunci în fiecare Crăciun și mă colindă...imi cântă un colind la telefon..și mie îmi dau lacrimile. În Țara Făgărașului se colindă.

    RăspundețiȘtergere