Amfiteatrul
viticol pe care se află podgoriile de pe malul Văii Drincei este cunoscut din timpul
domniei lui Constantin Brâncoveanu pentru producția de vin de cea mai bună
calitate. În prezent vinurile din podgoriile oltenești ale Mehedințiului, de la
Crama Oprișor au cucerit piața națională și internațională.
Cabernet-ul,
produsul de excepție al cramei, a invitat bloggerii la o întâlnire la mijlocul
lunii noiembrie. Un vin bun trebuie să aibă alături brânzeturi fine, așa că
Delaco ne-a însoțit ca de obicei în această călătorie. Brânzeturile degustate
sunt fabricate atât sub marca Delaco
(Cașcaval afumat, Maasdam și Grana Padano) cât și importate sub alte mărci (Ile
de France, Bergader). Locația care ne-a găzduit a fost Restaurantul REX.
Cinci
sortimente de Cabernet Sauvignon din game diferite: Caloian, Măiastru, Cabernet
Sauvignon Oprișor, La Cetate și brânzeturile Delaco combinate cu diverse
condimente:piper roz, piper negru, piper verde, nucșoară. Au fost vinuri cu
timpi de maturare diferiți, prezentate cu pasiune de cei doi reprezentanți ai
Cramei Oprișor, somelierul Gabi Cristea și domnul Nicolae Lințu, degustător
autorizat.
Propunerile au fost surprinzătoare, am început cu brânza Petit Brie , considerată regina
brânzeturilor franțuzești și un vin Caloian Cabernet Sauvignon Alb.
Mi-a plăcut foarte mult legenda din partea locului pe care am aflat-o de la somelierul Gabi Cristea. Caloianul este o tradiţie întâlnită în Oltenia, o invocare adresată divinității pentru ploia aducătoare de recolte bogate.
O altă propunere interesantă a fost Cașcaval afumat cu piper verde și Măiastru Cabernet
Sauvignon. Mi-a plăcut gustul cascavalului, ușor sărat și condimentarea
lui cu piper verde. Și aici am fost impresionată de alegerea de către Crama
Oprișor a pasărei măiastre din legendele populare românești care să dea numele
acestui vin. Gamele Caloian și Măiastru reprezintă valoarea tradițiilor,
obiceiurilor din Oltenia.
A fost foarte frumoasă atmosfera de la acest
eveniment. Oaspeți din Polonia au venit să sărbatorească Ziua Poloniei în
Craiova. Ei ne-au invitat să sărbătorim împreună ziua Poloniei la sfârșitul
saptămânii și noi i-am invitat la degustarea de vinuri și brânzeturi.
Am avut
și o surpriză: o tombolă cu premii. Trebuia sa scriem care a fost combinația
preferată. Alegerea mea a fost Grana Padano cu La Cetate Cabernet Sauvignon care a fost prezentată spre sfârșitul serii.
Rețeta de preparare a brânzei datează din secolul 12 și a fost
perfecționată de-a lungul secolelor ca o
modalitate de a păstra pe termen lung laptele. Se spune că această brânză are
două suflete: este un produs de baza în bucătăriile stilate ale nobilimii dar
și un ingredient fundamental al bucătăriei de zi cu zi a țăranilor.Vinul
corpolent, a completat foarte bine. Mi-a plăcut foarte mult culoarea vinului și
aroma sa, de aceea am făcut această alegere.
La sfârșit am pus întrebări despre
cramă, dacă putem să o vizităm și să transmitem informatii si fotografii celor
care ne citesc. Am fost plăcut surprinsă de răspunsul pe care l-am primit.Polonezii
au fost încântați de această seară, am facut poze, am râs și am povestit.
Vinul
e cultură.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu